loading
 • 1816

  Oprichting sociëteit

  Oprichting sociëteit

  februari 26, 1816

  Al twee jaar nadat de Senatus Veteranorum begon met het georganiseerd verenigen van Utrechtse Studenten ontstond de behoefte om samen te komen in een eigen lokaal: op 26 februari 1816 werd PHRM (“Placet Hic Requiescere Musis”) opgericht door J. den Tex, J. Op den Hooff, N. C. Kist en S. J. Wiselius. In eerste instantie kwam men bijeen in een koffiehuis aan de Servetsteeg, later aan het Munsterkerkhof (nu het Domplein) bij Klanck. Het aantal leden was beperkt en de ballotage streng. Diverse andere horecagelegenheden boden onderdak, tot in 1858 een eigen pand gehuurd werd exclusief voor de Corpsstudenten, ook weer aan het Domplein. Toen ook dit te klein werd door de groei van het aantal leden begon men te denken aan de bouw van een eigen sociëteit. 

 • 1897

  Aankoop grond Janskerkhof

  Aankoop grond Janskerkhof

  oktober 1, 1897

  De wens een eigen sociëteit te bouwen begon al toen in 1892 het bouwfonds werd opgericht. Er werden fondsen geworven door feestelijke en culturele evenementen te organiseren. Er werd zelfs door enige studenten een pand aan de Mariaplaats gekocht en er werden leningen aangegaan voor de bouw. Deze leningen brachten PHRM aan de rand van faillissement in de jaren 1889/1890. In 1897 wordt het pand aan de Mariaplaats verkocht en koopt het BRF de woning van de familie De Pesters aan het Janskerkhof 14 voor ƒ 48.800,- Belangrijke argumenten voor het Janskerkhof: De ligging aan een druk plein, in het centrum van de stad en de mogelijkheid om met rijtuigen aan de zijde van het Janskerkhof te kunnen inrijden en over het terrein naar de Boothstraat te kunnen uitrijden….
  Opnieuw wordt een lening aangegaan en een prijsvraag uitgeschreven voor de bouw van de eigen sociëteit.

 • 1900

  Bouw PHRM Janskerkhof

  Bouw PHRM Janskerkhof

  januari 1, 1900

  De prijsvraag die was uitgeschreven voor de bouw van PHRM werd gewonnen door architect Zinsmeister. Het plan werd beoordeeld als uitvoerbaar en geroemd om de geschikte indeling van de vertrekken. Zinsmeister mocht ook de bouw leiden en na een eerst mislukte aanbesteding wist hij een aannemer te vinden die het project voor ƒ 94.750,- wilde bouwen. Op 5 juni 1899 werd begonnen met de bouw en op 13 oktober kon burgemeester Reiger de gedenkstenen “PHRM” en “1900” leggen. Net als de overige beeldhouwwerken binnen en aan de gevel was het ontwerp van Joseph Mendes da Costa, met wie Zinsmeister ook had samengewerkt aan de beurs van Berlage. De gele stenen binnen en buiten gaven het gebouw de moderne uitstraling van de Amsterdamsche School architectuur.

 • 1931

  Corpsmuseum op zolder

  Corpsmuseum op zolder

  januari 1, 1931

  Reünist en hoogleraar A.A. Nijland had een bijzondere belangstelling voor de geschiedenis van het studentenleven. Uit verzameling werden tentoonstellingen samengesteld en die waren zo succesvol dat in 1931 op zolder van PHRM een eigen museum werd ingericht. Nog steeds is het USC de enige studentenvereniging met een eigen permanente expositie over de geschiedenis! Nijland stichtte ook in 1936 het Universiteitsmuseum waar nu ook een deel van de collectie in beheer is. 

 • 1945

  Sluiten sociëteit door Tweede Wereldoorlog

  Sluiten sociëteit door Tweede Wereldoorlog

  januari 1, 1945

  In mei 1940 begon Duitsland de oorlog en al vrij snel werd PHRM door de bezettingsmacht gevorderd. PHRM verhuisde met de gehele inventaris naar de Nachtegaalstraat waar het verenigingsleven doorging. Op 10 juli 1940 werden toch alle studentenverenigingen verboden en reünist “vuile” Beekman liquideerde de vereniging en waren studenten aangewezen op hun kamers voor bijeenkomsten. Nadat Utrecht op 6 mei was bevrijd, namen de corpsstudenten op 8 mei hun sociëteit weer in gebruik. Het was een ingetogen periode want op de laatste dag van de Duitse bezetting van Utrecht waren nog vier corpsleden omgekomen bij hun poging Duitse soldaten te ontwapenen en de vereniging was daarom in rouw.

 • 1945

  Heropening sociëteit na Tweede Wereldoorlog

  Heropening sociëteit na Tweede Wereldoorlog

  januari 1, 1945
 • 1965

  Uitbouw achterzijde

  Uitbouw achterzijde

  januari 1, 1965

  Eind jaren ‘50 en begin jaren ‘60 werd de sociëteit uitgebreid door de achtergevel in de tuin te verleggen. Zo ontstond ook ruimte om een grotere eetzaal in te richten op de eerste verdieping. De Duitse bunker  in de tuin werd opgeruimd.

 • 1970

  Bouw Woolloomoollooo

  Bouw Woolloomoollooo

  januari 1, 1970

  In de jaren ‘60 ontstond een discussie over fusie met UVSV/NVVSU. In plaats daarvan werd besloten om een discobar te bouwen waar ook niet leden welkom waren. Zo konden ook de financiën van de sociëteit een handje geholpen worden. Op 23 januari was de opening van de discobar en het was direct een groot succes. Ook de bouw van een tejater in de oude eetzaal zorgde voor extra inkomsten en de mogelijkheid voor verkeer met dames zonder de noodzaak van een fusie, die gelukkig op 9 maart 1972 voorgoed werd weggestemd door de corpsvergadering.

 • 1971

  Bouw theater de Kikker

  Bouw theater de Kikker

  januari 1, 1971
 • 2020

  Restauratie haard

  Restauratie haard

  januari 1, 2020
 • 2022

  Herstel Katzaal

  Herstel Katzaal

  januari 1, 2022